Het klimaat verandert.
Dit merkt u in uw buurt door:
Hittekaart
Hittekaart
- relatief koeler
- gemiddeld bij hitte (30 °C)
- relatief warmer
- De hittekaart gaat over de dagen met extreme hitte, de hete zomerdagen. Geel geeft de gemiddelde temperatuur van circa 30 graden Celsius weer. In de blauw-groene gebieden is het op deze dagen in verhouding íets koeler. In de oranje-rode gebieden is het op deze dagen iets warmer. Soms zo warm dat u er last van kunt krijgen, dat noemen we hittestress.
- Te zien is dat verharde oppervlakken, zoals huizen, pleinen en wegen, relatief warm zijn ten opzichte van de verkoelende elementen, zoals bomen en water.
- Te zien is dat braakliggende akkers in het buitengebied ook relatief warm zijn.
- De verwachting is dat het aantal warme nachten (’s nachts warmer dan 20 graden Celsius) door de klimaatverandering zal toenemen van minder dan één week per jaar tot twee weken per jaar. Dit kan zorgen voor minder goede nachtrust.
Loopt u een specifiek risico?
Heeft u vragen over de kaart of maakt u zich zorgen over een van de effecten in uw omgeving? Kijk dan in de veelgestelde vragen of neem contact op met uw eigen gemeente.
Het klimaat verandert. Daardoor wordt het steeds warmer. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet zo erg, want de meeste mensen houden wel van een zonnetje in de zomer. Maar hoge temperaturen zijn echter niet altijd prettig.
Niet alleen de gemiddelde temperatuur stijgt, ook de extremen nemen toe. Het is waarschijnlijk dat er in 2050 drie keer zoveel tropische dagen zijn als nu. Op zulke dagen is de maximum temperatuur hoger dan 30°C. De dagen waarop het vriest, zullen steeds zeldzamer worden.
In onderstaande afbeelding zijn de belangrijkste veranderingen opgenomen. Bronnen: KNMI, WEnR, Deltares, TNO- Landelijke Klimaateffectatlas, HvA
Wat is hittestress?
Kent u de term ‘hittestress’ ? We spreken van hittestress als de gevoelstemperatuur zo hoog is dat het onaangenaam of zelfs schadelijk voor de gezondheid is. Als gevolg van klimaatverandering neemt niet alleen de gemiddelde temperatuur toe, ook is er steeds vaker sprake van extreme hitte. Het wordt dus heter en dat steeds vaker.
Wat betekent dit voor u?
We merken allemaal de gevolgen van hogere temperaturen. We zijn meer buiten, gaan vaker naar het zwembad en kunnen langer in een T-shirt met korte mouwen lopen. Maar er zitten ook nadelen aan warmer weer. Zeker bij extreme hitte. Denk bijvoorbeeld aan aan:
- Slaapproblemen
- Gezondheidsklachten bij ouderen en andere risicogroepen
- Lichamelijke klachten bij gevoelige mensen
- Minder energie op het werk
Wat kunt u doen?
Ons belangrijkste verzoek: praat mee! Uw inbreng is namelijk onmisbaar in het bepalen van nieuwe maatregelen om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Heeft u vragen, opmerkingen of een goed idee om uw woonomgeving beter bestand tegen klimaatverandering te maken? Laat het ons weten en chat met Storm!
Wilt u zelf meteen in actie komen om het risico op hittestress in uw eigen omgeving te verkleinen? Kijk dan bij de tips wat u zoal kun doen.
Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?
Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.
100% anoniem
± 10 min.
Storm
Online
assistent
Navigatie
Contact
Heeft u vragen over de klimaateffecten of hulp nodig? Neem gerust contact op met uw eigen gemeente.