Ga naar hoofdinhoud
Home > Verhalen > Gezondheidsrisico’s bij hitte

Gezondheidsrisico’s bij hitte

Het klimaat verandert en de gevolgen daarvan zoals, temperatuurveranderingen, hebben grote impact op onder andere de volksgezondheid.

Het belangrijkste gezondheidseffect door warme zomers op gezonde volwassenen is lusteloosheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid door slaapverstoring ten gevolge van hoge temperaturen 's nachts

Houd uw hoofd koel!

U kunt zelf een aantal maatregelen nemen om de overlast door hitte te beperken. Drink voldoende, ook als u geen dorst hebt. U drinkt te weinig als u minder plast of als de urine donker van kleur is. Door zweten verliest u ongemerkt veel vocht. Drink vooral water, thee, bouillon of vruchtensap en vermijd alcohol.

Houd uzelf koel. Draag dunne kleding en hoofdbedekking. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag. Neem af en toe een (voeten-)bad of douche.

Houd uw woning koel. Maak op tijd gebruik van zonwering, een ventilator of airconditioning. Ventileer continu door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Lucht alleen wanneer het buiten koeler is dan binnen, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ‘s nachts.

Zorg dat u altijd voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft.

Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?

Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.

Storm

Online
assistent