Ga naar hoofdinhoud

Inwoners

Ons klimaat verandert

Het kan u niet zijn ontgaan: ons klimaat verandert. Ondergelopen kelders en tunnels door stortbuien, extra sterfte door hitte, weggewaaide festivaltenten en trampolines, de eikenprocessierups en schade aan natuur en landbouw door extreem droge zomers. De effecten raken onze hele samenleving.

Praat en denk mee!

Met vijf gemeenten, twee waterschappen en twee provincies (lees hier meer over de initiatiefnemers) hebben we deze klimaateffecten in kaart gebracht. Nu is het tijd om te bekijken en bespreken waar we risico’s lopen en welke maatregelen we samen kunnen nemen. Zodat we beter zijn voorbereid op extreem weer. Wilt u meteen zelf aan de slag en weten welke maatregelen u nu al kunt nemen, bekijk dan de tips.

Doe de klimaatcheck

Voor het gebied Zuidoost Drenthe en Noordoost Overijssel is een klimaatatlas gemaakt. In deze atlas zijn de effecten van klimaatverandering weergegeven op kaarten. Wat is bijvoorbeeld het effect van extreme regenval? Of van aanhoudende droogte? In welke gebieden ervaren we extreme hitte op hete zomerdagen?

Op deze website vindt u drie atlaskaarten waarop u de effecten in uw omgeving kunt bekijken. Vul uw postcode in en doe de klimaatcheck. In de volledige klimaatatlas vindt u nog meer kaarten en informatie.

Doe de
klimaatcheck!

Het klimaat verandert. Steeds vaker is er extreme hitte, droogte of regenval. Bent u benieuwd naar de mogelijke effecten hiervan in uw eigen omgeving? Vul uw postcode in en bekijk de kaart.

Beantwoord de vragen van Storm

We vinden het belangrijk om met inwoners en andere betrokkenen in gesprek te gaan over de klimaateffecten. Door ons slim aan te passen aan de effecten zorgen we er namelijk voor dat onze regio klimaatbestendig en waterrobuust blijft.

Tegen welke gevolgen loopt u aan in uw directe omgeving? Welke oplossingen zijn er om beter met de klimaateffecten om te kunnen gaan in uw wijk? Geef uw ideeën en beantwoord een aantal stellingen in de chat. Klik op de knop ‘Start nu de chat’ en de vragen verschijnen aan de rechterkant in het scherm. Het kost u maximaal 10 minuten om de vragen te beantwoorden. Uw antwoorden helpen ons bij de beeldvorming over dit onderwerp. Alvast bedankt voor uw deelname!

Ondersteuning voor lokale initiatieven

Uw inbreng is erg belangrijk. Welke oplossingen zijn er mogelijk om ons aan te passen aan de klimaateffecten? Praat en denk mee met uw eigen gemeente. Kijk op de website van uw eigen gemeente voor actuele bijeenkomsten en lopende projecten bij u in de buurt. Daar kunt u ook terecht met lokale initiatieven.

Klimaateffecten? Hoe zit dat?

Bekijk het animatiefilmpje en ontdek welke effecten de veranderingen in het klimaat hebben.

Goed verzekerd tegen klimaat- en weerproblemen?

Extreem weer kan vervelende problemen of schade met zich mee brengen. Bent u goed verzekerd? Op deze website van het verbond van verzekeraars vindt u meer informatie.

Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?

Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.

Storm

Online
assistent