Ga naar hoofdinhoud
Home > Tips > Tuinieren na de winter

Tuinieren na de winter

Het voorjaar lijkt eraan te komen, dus bij mooi weer lekker de tuin in. Met tien graden vorst de ene week en vijftien graden met zonneschijn de volgende week, merken we dat het klimaat niet stilstaat. Hoe kun je hier slim mee omgaan in je tuin? Door smeltwater van sneeuw en ijs is de grond nu bijvoorbeeld nog erg nat. Wat kun je zelf doen om wateroverlast het ene moment en droogte het andere moment tegen te gaan? En kun jij de planten en dieren in je tuin misschien een handje helpen in de verschillende seizoenen? We geven enkele tips om te tuinieren na de winter en je tuin klimaatproof in te richten.

Slim gebruik van water uit natte periodes

Het is een mooie periode om voorbereidingen te treffen voor het opvangen van water. De afgelopen zomers was er in ons gebied sprake van een neerslagtekort. We waren afhankelijk van regen en die is lange tijd niet gevallen. Het is dus verstandig om water te sparen zodat je in de drogere periodes een voorraad hebt.
Je kunt regenwater op verschillende manieren opvangen of laten infiltreren in de bodem:

Regenton: Zet een regenton in de tuin of plaats een regenwaterschutting. In een regenton kun je regenwater opvangen en bewaren. Als het droger is in de tuin dan kun je dit water gebruiken om het gras of de planten mee te sproeien.

Wadi: Maak je eigen wadi door een kuil in je tuin te graven met wat planten erin. Een wadi is een verdieping in de tuin die bij hevige regenval kan vollopen met water. Een soort opvangbak dus. Je kunt het regenwater van je dak rechtstreeks naar de wadi leiden. Het opgevangen water blijft even in de wadi staan, maar zakt vervolgens in de grond. Het water vult zo het grondwater aan en voorkomt overbelasting van het riool.

Tegels eruit, plant erin: Een groene tuin draagt bij aan biodiversiteit maar zorgt er ook voor dat de regen die valt niet allemaal in het riool komt. Want het komt steeds vaker voor: langdurige periodes van regen of korte hoosbuien. Bij dat soort buien kan het water niet snel genoeg weg en raakt het riool overbelast met als gevolg dat straten blank komen te staan. Wanneer je een groene tuin hebt met gras en planten dan kan het water langzaam in de grond zakken en wordt het riool juist ontlast.

Als je toch graag stenen in de tuin wilt, kies dan voor waterdoorlatende tegels of een grindpad. Het water loopt dan rechtstreeks in de grond.

Vijver: Een vijver zorgt net als een wadi voor natuurlijk opvang en afvoer van water.

Koppel de regenpijp af: Als het regent loopt het water van je dak via de regenpijp in het riool. Als het veel regent kan het rioolstelsel overbelast raken waardoor water op straat of in je tuin komt te staan. In het ergste geval stroomt het water zelfs je woning binnen. Om dat te voorkomen kun je de regenpijp afkoppelen van het riool. Dit betekent dat je het water rechtstreeks in je tuin laat lopen.

Invloed van de seizoenen

Planten en dieren reageren verschillend op de veranderingen van de seizoenen. Door zachtere winters bloeien bloemen soms al voordat er bijen zijn. Of bouwen koolmeesjes al een nestje, terwijl er nog geen rupsen zijn. Hierdoor gaat de biodiversiteit achteruit, plantensoorten en diersoorten verdwijnen. Terwijl andere dieren zoals teken, wespen of de eikenprocessierups juist toenemen en plagen vormen.

In je tuin kun je de natuur daarom een handje helpen. Hoe groot of klein je tuin ook is, met handige trucjes help je de planten en dieren. Zo vergroot je de biodiversiteit én krijg je minder last van plaagdieren.

  • Hang een bijenhotel of mezenkastjes op. Mezen eten namelijk eikenprocessierupsen.
  • Zorg voor verschillende rommelhoekjes van takken en bladeren. Dit is een fijne plek voor kleine dieren en insecten.
  • Laat brandnetels staan en lok daarmee lieveheersbeestjes, die luizen eten.

Rommel is goed voor de bodem

Tijdens langdurige hitte en droogte in de zomer is het moeilijk om je planten in leven te houden. Hitte en droogte hebben een slechte invloed op de bodem. Het is belangrijk om je bodem gezond te houden. Planten en bomen in een gezonde bodem kunnen namelijk makkelijker omgaan met verschillende weersituaties. En een gezonde bodem slaat CO2 op, zo houden we de lucht schoon en gezond!

We zijn een opgeruimd volkje en veel mensen houden ervan dat hun tuin netjes is. Maar bladeren of andere plantenresten van de winter kun je goed gebruiken om je bodem gezond te houden. Strooi dit organische materiaal rondom bomen en struiken. Zo bescherm je je planten.

Heb je een balkon?

Ook je balkon kun je klimaatbestendiger, groener en diervriendelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld kleine klimplanten in potten op je balkon zetten. Denk aan een druivenstruik, kamperfoelie of klimop. In combinatie met een pergola kun je zo ook schaduw creëren. Je kunt groen ook stapelen, bijvoorbeeld door potten aan een pallet of rek te hangen. Of door bakken aan de reling te hangen. Je kunt zelfs een moestuintje beginnen op je balkon, met bijvoorbeeld minigroentes. Andere voorbeelden zijn een vlinderkast en een regenton. Genoeg mogelijkheden dus om ook op je balkon alvast te tuinieren bij mooi weer!

Over deze maatregel

  • Bestaande bouw/tuin
  • Doe het zelf
  • Relatief lage investering

Deze maatregel draagt bij aan

  • Beperken wateroverlast
  • Meer biodiversiteit
  • Minder droogte
  • Minder hitte

Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?

Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.

Storm

Online
assistent