Ga naar hoofdinhoud
Home > Tips > Wadi met planten

Wadi met planten

Eén van de gemakkelijkste oplossingen om het regenwater van uw dak en tuin op te vangen is een wadi. Het woord wadi staat voor waterafvoer door infiltratie.

Een wadi is een verlaagd gedeelte van de tuin waar het water (via een gootje) naar toe stroomt. Daarna zakt het water weg in de bodem. Een wadi kan een laaggelegen grasveldje zijn, maar kan ook verlaging zijn die is aangeplant met planten die tegen water en tegen droogte kunnen. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook goed voor de biodiversiteit!

De aanleg en aanplant van een wadi kost nauwelijks meer dan de aanleg van een gewone tuin. Extra kosten kunnen de aanleg van een goot tussen de regenpijp en de wadi zijn.

Geschikte planten voor een wadi

Voor een wadi met planten moet u weten welke er tegen droogte en tegen water kunnen. Meestal zijn dit oeverplanten (ook wel zone 1 planten) die u in een tuincentrum bij de vijverplanten kunt vinden. Daarnaast zijn de meeste grassoorten geschikt. Laat u informeren door medewerkers van het tuincentrum.

De meeste tuinen zijn vlak. Als dit het geval is dan moet u een kuil graven. Vaak kunt u de uitkomende grond ergens anders in de tuin kwijt. De tuin moet wel laag genoeg liggen ten opzichte van uw woning om overlast bij hevige regen te voorkomen.

Een verlaagd grasveld is moeilijker om te maaien dan een vlak grasveld. Leg daarom de taluds niet te stijl aan. Een talud is het schuine afloopvlak dat u afgraaft. Hoe schuiner, hoe moeilijker het is om een graswadi te maaien. Als een wadi goed is aangeplant en na een jaar goed is dichtgegroeid, kost een wadi nauwelijks onderhoud. De meeste onkruidsoorten kunnen niet tegen water en droogte. Het is voldoende om aan het einde van de winter de planten terug te snoeien en de gevallen bladeren te verwijderen. Onkruidsoorten die toch wortelschieten kunt u handmatig verwijderen.

De aangeplante wadi vermindert hittestress. Een graswadi wordt in een periode van langdurige droogte dor en verdampt weinig water. De planten in een wadi halen de meeste verontreinigingen die in het regenwater zitten eruit. Zo blijft de bodem schoon. Een wadi met bloeiende planten is niet alleen mooi maar ook goed voor de biodiversiteit. Tenslotte wordt, als de wadi groot genoeg is, al het regenwater opgevangen en toegevoegd aan het grondwater.

Over deze maatregel

  • Bestaande bouw/tuin
  • Doe het zelf
  • Relatief lage investering
  • Nieuwbouw/nieuwe tuin

Deze maatregel draagt bij aan

  • Beperken wateroverlast
  • Meer biodiversiteit
  • Minder hitte

Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?

Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.

Storm

Online
assistent