Ga naar hoofdinhoud
Home > Verhalen > Terugblik hittesymposium

Terugblik hittesymposium

Donderdag 9 juni was het hittesymposium van de Samenwerking Noordelijke Vechtstromen bij theater De Voorveghter in Hardenberg. We kijken terug op een geslaagde en inspirerende middag! We delen graag nog een korte terugblik.

Aftrap en gastsprekers

Dagvoorzitter Marcel van Dijk trapte af en begon met een aantal stellingen over hitte. Nadat Marcel een rondje door de zaal was gelopen om inzichten op te halen, werd er ook aan de aanwezige bestuurders (Alwin te Rietstap en Hans van Agteren) gevraagd hoe zij tegen hitteproblematiek aankijken.

Daarna werden presentaties gegeven door Madeleen Helmer (Projectleider Hitteadaptatie bij Klimaatverbond Nederland) en Arjan Bouwmeester (Communicatieadviseur bij COMcept). Madeleen heeft veel ervaring met hitteadaptatie. Vanuit haar rol is ze betrokken bij het opstellen van lokale hitteplannen. Ook was ze adviseur voor de Nationale Adaptatie Strategie. Tijdens haar presentatie  legde zij hitteproblematiek uit aan de hand van de domeinen Gebied, Gebouw en Gezondheid. Ook drong ze aan op het belang van lokale hitteplannen, naast het nationale hitteplan.

Arjan vertelde over de uitdagingen in het landelijk gebied. Arjan heeft geen achtergrond in de klimaatadaptatie, maar kwam er als organisator van het symposium achter dat er geen sprekers beschikbaar zijn op het gebied van hitteproblematiek in een landelijk gebied.  Hierbij lichtte hij zelf een aantal voorbeelden uit de regio uit, om te laten zien dat hitte ook een probleem kan zijn in een relatief landelijk gebied. Hij stond ook stil bij problemen voor de landbouw. 

De presentaties zijn hier te downloaden.

Dialoog

In het middagprogramma werden de groepen verdeeld over verschillende dialoogtafels. De domeinen waarbinnen zij het gesprek aangingen waren gebied, gebouw en gezondheid. Hierbij werden veel aanwezigen uitgedaagd om een ander perspectief in te nemen. Een groot deel van hen is namelijk vooral actief binnen de ruimtelijke adaptatie. 

Samen hebben de deelnemers gekeken naar het probleem hitte en hoe we dit gezamenlijk kunnen oplossen. Wat vooral naar voren is gekomen:

  • we moeten het gezamenlijk gaan aanpakken;
  • we moeten het meenemen in beleidsplannen, zoals de omgevingsvisie;
  • het onderwerp moet vaker op de agenda komen.

Vragen?

Heeft u vragen over het opstellen van een Lokaal Hitteplan? Of wilt u meer te weten komen over hitteadaptatie? Kijk dan op de site van Klimaatverbond Nederland. Blijft u hierna met vragen zitten, of wilt u met uw organisatie betrokken worden bij de ontwikkeling van de Handreiking Hitteadaptatie Strategie en Programmering? Stuur dan een mail naar Madeleen Helmer

De Samenwerking Noordelijke Vechtstromen is van de gemeenten Hardenberg, Ommen, Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn, samen met de waterschappen Vechtstromen, Hunze & Aa's en WMD, en de provincies Overijssel en Drenthe.

De komende periode gaat deze werkgroep kijken of we een vervolg kunnen geven aan de uitkomsten van het Hittesymposium.

Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?

Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.

Storm

Online
assistent