Ga naar hoofdinhoud
Home > Verhalen > Doe mij maar schaduw

Doe mij maar schaduw

Het creëren van schaduw in de tuin is een eenvoudige en effectieve manier om een positieve bijdrage te leveren aan het veranderende klimaat en zorgt tegelijkertijd voor een comfortabele buiten- en binnenruimte. Schaduw heeft diverse voordelen voor zowel het klimaat als de biodiversiteit.

Bomen ter verkoeling

Schaduw speelt een belangrijke rol in het verminderen van hitte in de omgeving. Schaduwrijke gebieden absorberen minder warmte van de zon, waardoor de temperatuur lager blijft. Een milieuvriendelijke manier om schaduw te creëren is door het planten van inheemse boomsoorten, zoals de beuk, eik en esdoorn, die goed groeien in uw tuin. Deze bomen fungeren als natuurlijke parasols en bevorderen ook de biodiversiteit door het aantrekken van vogels, insecten en andere dieren.

Meer schaduw, minder water

Daarnaast heeft schaduw een positief effect op de waterbesparing. Schaduw vermindert de verdampingssnelheid, waardoor er minder water nodig is voor het besproeien van de tuin. Dit is vooral waardevol in gebieden met waterschaarste of tijdens droge, warme periodes.

Groen voor schaduw

Het plaatsen van struiken, hagen of verticale tuinen draagt bij aan het creëren van schaduw en werken ook als groene schutting. Kies daarbij voor planten die weinig water nodig hebben, zoals vogelnestvaren, om het waterverbruik te beperken.

Biodiversiteit

Schaduwrijke gebieden dragen ook bij aan de biodiversiteit. Ze vormen het leefgebied voor verschillende dieren, zoals vogels, insecten en kleine zoogdieren en beschermen ze tegen de hitte. De koele en vochtige omstandigheden in schaduwrijke gebieden creëren daarnaast goede omstandigheden voor diverse planten- en diersoorten.

Bovendien kan een koele en schaduwrijke buitenruimte het comfort binnen verbeteren zonder gebruik te maken van koelsystemen, zoals airconditioning. Dit draagt bij aan het verminderen van het energieverbruik.

De voordelen van schaduw

Het creëren van schaduw in de tuin heeft dus verschillende positieve effecten op het milieu. Het is een eenvoudige en effectieve manier om bij te dragen aan een meer duurzame en klimaatbestendige omgeving. Bovendien zorgt het voor een aangename en comfortabele buitenruimte waar we kunnen genieten van de natuur.

Lees hier de tips en maatregelen die u kunt nemen om het koel te houden tijdens de zomer.

Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?

Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.

Storm

Online
assistent