Ga naar hoofdinhoud
Home > Verhalen > De gevolgen van droogte

De gevolgen van droogte

De afgelopen zomers waren uitzonderlijk droog. Graslanden en gazons lagen er vergeeld bij. Veel natuurgebieden hadden ook te lijden onder de droogte. Experts zeggen dat het jaren kan duren voordat deze natuur zich weer wat hersteld heeft.

Extreem weer?

Wat we nu extreem noemen, is over 30 jaar misschien niet heel bijzonder meer. Volgens de klimaatmodellen van het KNMI kunnen we rond 2050 vaker zomers zoals de afgelopen jaren verwachten. Vandaar dat het goed is om nu al over maatregelen na te denken waardoor we straks beter met klimaatverandering om kunnen gaan. Daarbij moet niet alleen meer rekening worden gehouden met kurkdroge periodes, maar ook met kletsnatte periodes. Want experts verwachten dat het weer door de klimaatverandering extremer wordt.

Wat kunnen we doen?

Hoe ver willen we gaan om droogte te bestrijden? Welke maatregelen zijn daarvoor mogelijk? Of kunnen wij ons op een andere manier aanpassen? Kunnen wij verdamping tegengaan? Kunnen we water langer vasthouden voor droge periodes? Kunnen wij met andere gewassen of een andere inrichting ons beter wapenen tegen de kans op veel drogere of nattere periodes? En wie neemt daarvoor het initiatief? Een heleboel vragen waar de gemeenten en waterschappen zich mee bezig houden.

Gevolgen van aanhoudende droogte

Aanhoudende droogte werkt op verschillende manieren door. Het begint met het uitblijven van voldoende neerslag. Daardoor droogt eerst de bovenlaag van de bodem uit. Zandgronden worden stoffig, mul zand. Als de droogte nog langer aanhoudt, gaat de grondwaterstand dalen. Ook beekdalen beginnen droog te vallen. Soms kan eerst nog water van elders worden aangevoerd, bijvoorbeeld uit het IJsselmeer. Daardoor kan het dalen van het grondwaterpeil nog wat geremd worden. Als de droogte langer aanhoudt, daalt het grondwaterpeil verder. Veel natuurgebieden zijn hier extra kwetsbaar voor en er kan onomkeerbare schade ontstaan.

Na langdurige periode van droogte heb je in onze regio veel regenval nodig om het grondwaterpeil weer op een normaal niveau te krijgen. Dat kan maanden duren. Als in het voorjaar het grondwaterpeil dan nog niet hersteld is, loop je in het nieuwe jaar direct al extra risico's. Wat als er dan weer een droge zomer volgt?

Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?

Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.

Storm

Online
assistent