Ga naar hoofdinhoud
Home > Verhalen > Binnenstad Coevorden straks klaar voor de toekomst

Binnenstad Coevorden straks klaar voor de toekomst

Klimaatverandering zorgt voor de opwarming van de aarde en dat zorgt overal voor problemen. Met name in dorpen en steden. Daar wordt het vaak nog warmer, door het vele asfalt en gesteente. Dat het minder waait op deze plekken, helpt ook niet echt mee.

Daarnaast is er ook vaak minder ruimte voor groen. Terwijl begroeiing zonlicht juist kan omzetten in verdampingsenergie. Dat betekent dat de energie van de zon niet gebruikt wordt voor het opwarmen van stenen en lucht.

Als we de steden en dorpen dus groener maken, blijft het daar ook koeler en zullen we minder last hebben van hittestress. De stad Coevorden gaat daarom aan de slag met het realiseren van een groene en klimaatadaptieve binnenstad.

Kasteelpark Coevorden

In het historische centrum van Coevorden wordt de komende tijd met ‘project Kasteelpark’ gewerkt aan een groene omgeving. Na aanpassingen ervaar je als bezoeker de historie van de stad nog beter én is het de bedoeling dat het zelfs op hete dagen lekker koel is.

In de haven van Coevorden kun je straks genieten van de boten en een drankje drinken met zicht op de historische Citadelpunt en het Arsenaal. Met ‘project Kasteelpark’ geeft de stad een nieuwe invulling aan het centrum; een groene en klimaatadaptieve binnenstad.

Bij de aanpassingen wordt rekening gehouden met meer ruimte voor water, het beperken van hittestress en het verhogen van de biodiversiteit in de omgeving. Dit wordt onder andere gedaan door verharding en parkeerruimte in te ruilen voor meer groen en water.

Een markant element van het nieuwe kasteelpark wordt de Berceau van Coevorden; een groene laan met een boogconstructie gemaakt van klimplanten en geurende bloemen. Het groen dat hiervoor gebruikt wordt, zal de ook bijdragen aan de versterking van de biodiversiteit in het gebied.

Op de markt komen meer bomen, die zorgen voor schaduw en verkoeling. De huidige ‘gracht’ van het kasteel bij de Weeshuisweide, wordt beplant met een bijzonder bollenmengsel. Daardoor kleurt de ‘historische gracht’ straks blauw door de bloeiende bloemen.

Zelf aanpassen aan het klimaat

Groen zorgt voor minder hitte in de omgeving. Daar kun je thuis ook voor zorgen. Door tegels uit de tuin te halen en te vervangen door planten of een mooi gazon, is jouw tuin straks ook beter aangepast om klimaatveranderingen. Meer groen in de tuin is ook heel nuttig voor de waterafvoer. Bij extreme regenval zal het riool minder belast worden, omdat het water beter weg kan.

Benieuwd wat je zelf nog meer kunt doen? Lees handige tips en verhalen van andere bewoners.

Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?

Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.

Storm

Online
assistent