Ga naar hoofdinhoud
Home > Tips > Siervijver

Siervijver

Een siervijver is een prima oplossing voor het opvangen van regenwater. Regenwater is niet altijd van dezelfde kwaliteit en daarom niet voor alle vissen geschikt. Vissen in de vijver zijn wel belangrijk voor het schoon houden van de planten en bestrijding van muggen. U kunt een aantal maatregelen nemen om de waterkwaliteit goed te houden.

In de vijverfolie kunt u bijvoorbeeld waterdoorvoeren maken voor de afvoer van het regenwater. De afvoer is nodig om het overtollige water en eventuele kabels en leidingen te beschermen. Uiteraard kunt u ook nog kiezen uit verschillende sierelementen en stromend water. Bij een eenvoudige vijver zijn de kosten meestal beperkt. Kiest u voor stromend water en veel sierelementen dan is een vijver al gauw duurder.

Soorten siervijvers

Er zijn verschillende soorten vijvers. U kunt houten bouwpakketten kopen met bijbehorende vijverfolie. Als u zelf handig bent, is zo’n vijver goed zelf aan te leggen. Om lekkages van de vijver te voorkomen is zorgvuldigheid wel belangrijk. Kiest u voor een gemetselde of hardstenen vijver dan heeft u een vakman nodig.

Onderhoud

Een vijver heeft regelmatig onderhoud nodig. In de regenwatervijver zet u vissen uit die geschikt zijn voor een voedselrijk en meer zurig milieu. Naast de vissen hebben ook de waterplanten onderhoud nodig en moet het vuil uit de vijver worden verwijderd.

De vijver vermindert hittestress en vangt bijna al het regenwater op. Hierdoor wordt de riolering ontlast en het grondwater in de tuin aangevuld. Een (strakke) siervijver heeft geen oeverzone waardoor de bijdrage aan biodiversiteit minder is dan bij een natuurlijke vijver.

Aandachtspunten

  • Plaats de vijver in een lagergelegen deel van uw tuin. Dan heeft u nog genoeg bufferruimte als de oever en de vijver vol zijn.
  • Er moet voldoende ruimte zijn voor de opvang van het overtollige vijverwater.

Zet sterke vissen uit in de vijver; vissen die tegen regenwater kunnen, die de planten schoonmaken en die muggenlarven eten.

Over deze maatregel

  • Bestaande bouw/tuin
  • Doe het zelf
  • Nieuwbouw/nieuwe tuin
  • Relatief lage investering

Deze maatregel draagt bij aan

  • Beperken wateroverlast
  • Meer biodiversiteit
  • Minder hitte

Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?

Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.

Storm

Online
assistent