Natuurlijke regenwatervijver
Een natuurlijke regenwatervijver is leuk om te zien en is goed voor de flora en fauna. De vijver zorgt voor verkoeling tijdens extreme hitte en vangt bijna al het regenwater op waardoor de riolering wordt ontlast en het grondwater in uw tuin wordt aangevuld. Deze vijver is eenvoudiger in aanleg en onderhoud dan een gewone vijver. Voor het opvangen van regenwater is een natuurlijke regenwatervijver dan ook een prima oplossing.
Als u ook vissen in de vijver wilt houden moet u er rekening mee houden dat het regenwater niet altijd van dezelfde kwaliteit is en daarom niet voor alle vissen geschikt is. Vissen in de vijver zijn wel belangrijk voor het schoon houden van de planten en bestrijding van muggen. Zet daarom sterke vissen uit in de vijver; vissen die tegen regenwater kunnen, die de planten schoonmaken en die muggenlarven eten.
Zelf een regenwatervijver aanleggen
Benodigde materialen
- Vijverfolie
- Waterplanten
- Zand
- Spade
- Meetlint of touw
- Vijverpomp
- Vijverfilter
Stappen
- Kies een plek, bij voorkeur een lager gelegen deel van uw tuin. Bij een diepe vijver kiest u een plek in de zon of halfschaduw.
- Graaf een gat. Een regenwatervijver heeft verschillende hoogtes. Maak de oevers niet te steil, dieren kunnen dan gemakkelijker de vijver in en uit. Dit is ook veiliger voor kinderen.
- Wilt u vissen houden in de vijver? Dan moet er altijd minimaal 0,7 meter water in de vijver staan. Bedek dan de bodem met vijverfolie.
- Beplant de oevers. De oeverplanten die u kiest, moeten geschikt zijn voor zowel natte als droge periodes vanwege de wisselende waterstanden. U kunt ook steenachtig materiaal gebruiken, zoals grind.
- Voor een goede waterkwaliteit installeert u een pomp en een filter in de vijver, met de aanzuiging in het diepe gedeelte.
- Gebruikt u de vijver om regenwater van het dak af te voeren? Dan moet de vijver flink wat water kunnen bergen. Zorg voor de zekerheid voor een overstort naar een sloot, wadi, de straat, of - als het echt niet anders kan - voor aansluiting op de riolering.
Net als een gewone vijver heeft een regenwatervijver onderhoud nodig. Naast de vissen hebben ook de waterplanten onderhoud nodig en moet het vuil uit de vijver worden verwijderd. De planten in de oeverzone hebben minder onderhoud nodig.
Over deze maatregel
- Bestaande bouw/tuin
- Doe het zelf
- Nieuwbouw/nieuwe tuin
- Relatief hoge investering
Deze maatregel draagt bij aan
- Beperken wateroverlast
- Meer biodiversiteit
- Minder hitte
Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?
Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.
100% anoniem
± 10 min.
Storm
Online
assistent
Navigatie
Contact
Heeft u vragen over de klimaateffecten of hulp nodig? Neem gerust contact op met uw eigen gemeente.