Ga naar hoofdinhoud
Home > Tips > Een boom voor schaduw

Een boom voor schaduw

Op hete dagen zoeken we graag een plekje op met schaduw. Niet alleen vanwege de warmte, maar ook vanwege het UV-licht. Vaak wordt daarvoor een parasol gebruikt. Maar wist u dat een boom veel betere schaduw geeft? Een parasol laat best nog veel UV door, een boom nauwelijks. En als u de boom goed weet te snoeien krijgt u een natuurlijke parasol met een gesloten bladerdak.

Dakbomen

Dakbomen kunt u heel goed gebruiken als parasolboom. Deze natuurlijke overkapping is het hele jaar, ook in de winter, een blikvanger en markeert een terras of ander deel van uw tuin. Dakbomen zijn van nature opgaande bomen die in een dakvorm zijn gekweekt. Dakbomen worden meestal gekweekt tot een hoogte van circa 240 cm.

Soorten dakbomen

Een hele bekende dakboom is de dakplataan. Maar er zijn veel meer soorten bomen die als dakboom worden gekweekt. Er zijn zelfs groenblijvende dakbomen, zoals ceder en liguster. Bijzondere dakbomen zijn bijvoorbeeld klimplanten als blauweregen, druif en Toscaanse jasmijn die op stam en in dakvorm zijn gekweekt. Of de dakmoerbei, waaronder de ‘Fruitless’ zonder vruchten, zodat u er onder kunt zitten zonder dat deze vlekken maakt.

Over deze maatregel

  • Doe het zelf
  • Bestaande bouw/tuin
  • Relatief lage investering

Deze maatregel draagt bij aan

  • Meer biodiversiteit
  • Minder hitte

Hallo, ik ben Storm.
Lekker weertje vandaag?

Wat merkt u van droogte, hitte en wateroverlast? Welke effecten vindt u acceptabel en welke niet? Heeft u een goed idee voor maatregelen om ons aan te passen aan de effecten van het nieuwe klimaat?
Laat het weten aan onze online assistent Storm! Hij legt u graag een aantal vragen voor.

Storm

Online
assistent